Izobraževalno karierni center

 

Skupina študentov na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo je spomladi 2018 začela z novim projektom karierno izobraževalnega centra. Lokacija projekta se nahaja v predelu Brufuta v Gambiji, nastaja pa skupaj z društvom Za otroke sveta. Z njim želimo omogočiti otrokom in odraslim primerne pogoje za izobraževanje in poklicno usposabljanje.

Center se deli na več sklopov in sicer na učni del z učilnicami za mlajše otroke, delavnicami za poklicno usposabljanje ter glasbeno in računalniško učilnico. Drugi sklop obsegajo skupni prostori z večnamensko dvorano, nadstreškom za zunanje prireditve, skupna kuhinja in administrativni prostori. Sem spada tudi manjša trgovinica, kjer bi se prodajali lokalni izdelki. Zadnji sklop obsega stanovanja za prostovoljce, ki prihajajo na delo v Gambijo.

Ker je projekt bistveno obsežnejši kot prejšnji, smo ga tudi zasnovali tako, da bo možna gradnja po fazah. Prva skupina študentov, je tako začela s prvimi gradbenimi deli že v juliju 2018 in so postavili odprt nadstrešek za različne dejavnosti. Kasnejši dve skupini sta sledili januarja 2019 in sta nadaljevali z gradnjo. Postavili sta drugo stavbo, v kateri se nahajajo 3 učilnice za vrtec oziroma malo šolo ter sanitarije. Za tem je načrtovano, da bodo projekt dokončali ostali prostovoljci in domačini, zato je pomembno, da smo razvili enostaven in hiter način gradnje.