Izobraževalno karierno središče

Partnerji:

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo / Študentsko humanitarno društvo Streha za vse
Društvo za otroke sveta, Slovenija / Gambija
GTTI - Gambian Technical Training Institute, Serrekunda, Gambia

Mentorji:

izr. prof. mag. Anja Planišček, prof. dr. Aleš Vodopivec, doc. dr. Tomaž Slak, asis. Gašper Medvešek, teh. sod. Tadej Bolta, Katja Martinčič, Primož Pavšič, Nina Savič

Čas projekta:

Načrtovanje: 2017-18, 2018-19, Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana, Slovenija
Gradnja: Nadstrešnica z otroškim igriščem, julij 2018, Brufut, Gambija
"Mala šola" - stavba za predšolsko vzgojo otrok: februar-marec 2019, Brufut, Gambija

 

Projekt izgradnje Izobraževalno - kariernega središča je potekal v partnerstvu s slovenskim humanitarnim društvom Za otroke sveta. Središče, ki se nahaja v revnem predelu Ghana Town, bo vključevalo več stavb: "malo šolo" za predšolske otroke, učilnice za učenje branja in računalništva, delavnice za učenje obrtnih spretnosti, info točko, kuhinjo, pisarne ter namestitve za prostovoljce. Središče bo ponudilo mladim iz širše okolice možnost brezplačnega poklicnega izobraževanja ter okoliškim otrokom možnost predšolske vzgoje.

Projekt zaradi obsežnega programa poteka v večih fazah. Poleti 2018 je skupina študentov in mentorjev postavila nadstrešnico, februarja in marca 2019 pa zgradila "malo šolo" z učilnicami za predšolske otroke. Gradnja je potekala v sodelovanju s študenti GTTI (Gambian Technical Training Institute) in lokalnimi delavci, ki bodo v prihodnjih letih postopoma sami zgradili ostale stavbe.

Urbanistična zasnova Izobraževalno - kariernega središča se zgleduje po značilnostih lokalne arhitekture: stavbe z različnimi vsebinami so razporejene okoli osrednjega dvorišča, ki bo ozelenjeno z drevesi manga. Mango je v Gambiji "drevo življenja", saj nudi sadeže za hrano in hkrati z mogočno in gosto krošnjo ob vročem vremenu ustvarja senco in hlad. Senca, hlad in veter z Atlantskega oceana so zato bistveni motivi zasnove stavb. Vodili so do oblikovanja značilnega elementa: lahkotne zračne strehe, ki se pri vrhu razpira in omogoča prezračevanje.

Sofinancerji in drugi podporniki projekta

Društvo za otroke sveta
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo
Javni štipendijski razvojni in preživninski sklad Republike Slovenije
Sponzorji in donatorji

Nadstrešnica z otroškimi igrali – 1. faza

Mentorja / vodji gradnje

izr. prof. mag. Anja Planišček, teh. sod. Tadej Bolta

Študenti FA

Mia Bečirević, Neža Brankovič, Nika Curk, Žan Krivec, Aljoša Potočnik, Tjaša Tušar, Arne Vitorovič, Klara Suša Vačovnik, Arne Žigon, Jan Žonta

Čas projekta

Gradnja: julij 2018, Brufut, Gambija

 Velikost nadstrešnice

134 m2

Stroški gradnje

13.000 EUR

 

Manjša skupina študentov in mentorjev je kot prvo od načrtovanih stavb poleti 2018 zgradila  nadstrešnico. Njeno konstrukcijo sestavljajo lahki jekleni okvirji, ki jih prekriva pri vrhu nekoliko razprta streha iz valovite pločevine. Pod nadstrešnico je danes otroško igrišče s preprostimi igrali iz rabljenih avtomobilskih gum, ki okoliškim otrokom nudi varen prostor za igro ter ostalim prebivalcem senčnico za druženje. V prihodnosti bo pod njo zgrajen manjši prostor z recepcijo in informacijsko točko.

Stavba za predšolsko vzgojo otrok – 2. faza

Mentorji / vodje gradnje

izr. prof. mag. Anja Planišček, doc. dr. Tomaž Slak, asis. Gašper Medvešek, teh. sod. Tadej Bolta, Katja Martinčič, Primož Pavšič, Nina Savič

Študenti FA

Andreja Benedejčič, Matic Benet, Matija Bozja, Sebastjan Cvelbar, Tjaša Čakš, Miha Gašperin, Ana Jerman, Anja Justin, Sara Komac, Taja Kovič, Manca Kranjc, Nadja Krašovec, Katja Križan, Neža Lazar, Maria Ljuština, Martin Mušič, Uršula Novak, Natalija Otoničar, Rok Primažič, Jana Stankić, Mitja Suč, Matej Tili, Paolo Turčić, Bernarda Vidmajer

Čas projekta

Gradnja: februar-marec 2019, Brufut, Gambija

Velikost stavbe

250 m2

Stroški gradnje

37.000 EUR

Večja skupina slovenskih študentov in mentorjev, študentov in mentorjev GTTI (Gambian Technical Training Institute) in lokalnih delavcev je februarja in marca 2019 zgradila še "malo šolo" za predšolsko vzgojo okoliških otrok. Stavba s tremi učilnicami in sanitarijami je podolgovate oblike in obroblja osrednje dvorišče, ki bo v prihodnosti ozelenjeno z drevesi mangov. Stavba je podobno kot v Ugandi grajena iz prstenih zidakov, ki so finančno dostopnejša in bolj ekološka alternativa običajnim zidakom iz cementa in peska. Izdelali in posušili na zraku so jih v bližnjem gradbenem obratu Earthworks.

Konstrukcijo stavbe tvorijo jekleni okvirji, med katerimi so stene iz prstenih zidakov. Vzdolžne stene so "čipkaste ", grajene iz razmaknjenih zidakov, kar omogoča dobro prečno prezračevanje in osvetlitev učilnic. "Čipko" dopolnjujejo polprosojna drsna vrata, ki so prepletena s trakovi bambusa. Vrata se v celoti odprejo in ponudijo poglede na osrednje dvorišče na eni strani in igrišče pod drevesi evkaliptov na drugi strani. K prezračevanju in hlajenju učilnic pripomoreta še pri vrhu razprta streha iz valovite pločevine in lahkoten strop iz tkanine.