Hiše za zdravnike klinike Bwama

 

IZHODIŠČE NALOGE

Uganda je ena izmed držav z najslabšim zdravstvenim sistemom na svetu. Statistike kažejo, da na vsakih 100 000 ljudi pripada samo 36 zdravnikov. Od vseh zaposlenih zdravnikov jih kar 80 % dela v večjih mestih, kar je za ruralno državo, kot je Uganda, prava katastrofa, saj 80 % prebivalstva živi na podeželju.

 

USPEŠNO IZVEDENI PROJEKTI NA TEM OBMOČJU

Eno izmed takšnih ruralnih območji je tudi južni del Ugande ob jezeru Bunyoni v bližini mesta Kabale. Problematiko je pričela reševati humanitarna organizacija Edirisa UK iz Velike Britanje. S pomočjo lokalnih organizacij in Fakultete za medicino iz Ljubljane je leta 2009 na območju jezera Bunyonyi začela z načrtovanjem bolnišnice ter jo leta 2012 tudi odprla. Od takrat uspešno deluje v povezavi z lokalnimi zdravniki in študenti medicine iz Ljubljane. Pred kratkim so na otoku odprli tudi porodnišnico.
Klinika je strateško locirana na otoku in tako najbolje služi lokalnemu prebivalstvu. Edini problem lokacije je, da na otoku ni hiš, kjer bi zdravniki s svojimi družinami lahko bivali in tako zagotavljali 24-urno oskrbo pacientov.

 

PROSTOVOLJNI ARHITEKTURNI PROJEKT 2016/2017

"Hiše za zdravnike na otoku Bwama" je projekt, ki se bo v študijskem letu 2016/2017 v obliki magistrske naloge načrtoval na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in zgradil na lokaciji v Ugandi. Finančna sredstva za izgradnjo hiš bo zbirala humanitarna organizacija Edirisa UK.
Idejna zasnova predvideva štiri hiše v bližini klinike, ki bodo s pomočjo lokalnega gradbenega podjetja in manjše skupine prostovoljcev zgrajene iz lokalnih materialov. Glavno vodilo pri oblikovanju je preplet zunanjih in notranjih prostorov, ki omogoča bivanje zdravnikov in njihovih družin v skupnosti v času sušne in deževne dobe.

PODPORNIKI